Minden, amit az arcszérumokról tudni érdemes

Az arcszérum egy olyan bőrápolási termék, amelyet speciális problémák kezelésére terveztek. Akkor választjuk, amikor bőrünknek intenzív és professzionális kezelésre van szüksége. De mi is az arcszérum? Mikor érdemes használni?

Nem is volt olyan régen, mikor a szérumokat még csakis professzionális szépségszalonokban használták intenzív, fiatalító bőrkezelések és más olyan kozmetikai eljárások során, amelyek bizonyos bőrproblémák megoldására irányultak. A könnyen hozzáférhetővé válásnak köszönhetően ma a pattanások, az elszíneződések és a ráncok visszaszoríthatók otthonunk kényelmében is. Mielőtt azonban az arcszérumot beillesztenénk a napi szépségápolási rutinunkba, tudnunk kell néhány alapvető tényt ezekről a termékekről.

Arcszérum: a speciális bőrproblémák kezelésére szolgáló termékek

Egyesek szerint az arcszérum nem más, mint egy hidratáló krém folyékony változata. Ez az állítás azonban nem lehetne távolabb az igazságtól! Mi az az arcszérum? Mi különbözteti meg más bőrápoló termékektől?

TUDTA, HOGY?

Egy csepp arcszérum több tápláló anyagot rejt magában, mint egy adag hagyományos arckrém?

A jó arcszérum olyan bőrápoló termék, ami aktív anyagokat tartalmaz. Ezek az anyagok erős hatást fejtenek ki, koncentrációjuk magas, és általában hatékonyabbak a szép és fiatalos megjelenésű bőr melletti küzdelemben. Például egy természetes szérum növényi kivonatokból, vitaminokból és olajokból készül. Más szavakkal egy természetes szérum koncentrátuma annak, amire a bőrünknek szüksége van az önregeneráló és újjáépítő folyamatok végrehajtásához, illetve az ilyen anyagok felelősek az öregedés jeleinek késleltetéséért is. Ami fontos még, az az, hogy az arcszérumok minden cseppje gyorsan behatol a bőrbe, hogy ott hasson, ahol leginkább szüksége van rá – a legmélyebb bőrrétegekben. Ez különbözteti meg a szokásos arckrémektől, amelynek összetételét a bőr nem szívja fel olyan hatékonyan, hiszen az arckrémek csak a bőrfelszínen hatnak.

Mit válasszunk: arcszérum vagy krém?

Mivel sűrűbb álaggú, így az arckrém gazdagabb összetételűnek is tűnik. Az igazság az azonban, hogy egy arckrém egy adagja sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint egy apró csepp koncentrált szérum. Más szavakkal: egy hagyományos arckrém nem olyan gazdag összetételű, mint egy szérum, ezért az arckrém inkább a napi bőrápolásban ajánlott. Ezzel összhangban arra ne számítsunk, hogy súlyosabb bőrproblémákat is orvosol majd, valamint nem hoz gyors eredményt sem, ami már az arcszérum felségterülete, feltéve, hogy a gyártó utasításainak megfelelően használjuk azt.

Ezért, ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk javítani a bőrünk állapotán, és ha olyan terméket keresünk, amely egy adott bőrprobléma kezelésére összpontosít, akkor a professzionális kozmetikumra kell vadásznunk. Csak egy szérum nyújt intenzív bőrápolást, hiszen elég erős ahhoz, hogy kezelje a pattanásokat, eltüntesse az elszíneződéseket, megerősítse a hajszálereket és megfiatalítsa a bőrt, például a ráncok kiküszöbölésével.

MEGJEGYZÉS!

Ne cseréljük le az arckrémet szérumra, mert a két termék hatása eltérő. A szérum a legmélyebb bőrrétegeket érinti, míg a krém gondoskodik a bőr felületéről. Ha kielégítő eredményt szeretnénk elérni, kezeljük a bőrt szérummal, és miután az teljesen beszívódott, használjuk az arckrémet a vízvesztés megelőzése érdekében.

Hogyan használjuk a szérumot a bőrápolásban?

Ha úgy döntünk, hogy elkezdjük használni az arcszérumok egyikét, akkor tudnunk kell, hogyan is érdemes azt helyesen használni. Érdemes azt is tuni, hogy az ilyen típusú kozmetikumok hogyan illeszthetőek be a napi szintű bőrápolási rutinunkba:

 • Ideiglenes kezelésként mindig akkor, amikor a bőr száraznak, fakónak és fáradtnak tűnik.
 • Az esti rutin új összetevőjenként, hogy a bőr reggel kipihentebbnek látszódjon.
 • A nappali bőrápolás kiegészítő elemeként antioxidáns hatása miatt.
 • Öregedésgátló céllal, hogy késleltesse a múló idő jeleinek megjelenését.
 • Az érett bőr ápolására 30 éves kor után rendszeresen.
 • Megoldásként olyan bőrproblémákra, mint a pattanások vagy elszíneződések.

Nem számít, hogy rövid ideig használjuk, vagy hosszú távon gondolkodunk benne, tudnunk kell a helyes alkalmazási módot. Könnyű és erősen koncentrált kozmetikumról van szó, ezért nem kell több belőle, mint 2-3 csepp alkalmanként. Tegyünk egy kis adag szérumot a kezünkre, és az ujjbegyeinkkel óvatosan megpaskolva terítsük el az arcon. Nyilvánvaló, hogy mielőtt ezt megtennénk, alaposan meg kell tisztítanunk az arcbőrt. Amint a bőr teljesen felszívta a szérumot, használjuk kedvenc arckrémünket.

Összetevők, amelyeket a szérumokban érdemes keresni

Kétségtelen, hogy az arcszérumok hatását az alkotóelemei határozzák meg. Milyen összetevőkre van szükség, ha a bőrnek öregedésgátló kezelésre van szüksége? Milyen anyagokat kell keresnünk, ha ragyogó bőrt szeretnénk? És, ha visszaszorítanánk az elszíneződéseket?

Egy anti-aging szérumnak a következő összetevőket kell tartalmaznia:

 • retinol (A-vitamin), amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és fiatalítani a bőrt
 • Q10 koenzim, amely megvédi a bőrt a szabad gyököktől
 • guarana kivonat, amely serkenti a mikrokeringést
 • E-vitamin (az ifjúság vitaminjaként is ismert), amely erős antioxidáns
 • ginzeng kivonat, amely erősen regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik
 • sárgabarack kivonat, amely leküzdi a szabad gyököket és segít a bőr fiatalságának megtartásában

Az elszíneződések elleni arcszérumoknak a következő összetevőket kell tartalmazniuk:

 • C-vitamin (aszkorbinsav), amely felelős a bőr világossá tételéért
 • A-vitamin (retinol), amely eltávolítja az elhalt hámsejteket
 • málnamagolaj, amely fényvédelmet nyújt
 • alumínium-oxid (korund), amely simává varázsolja a bőrt és eltávolítja az elhalt hámsejteket

A mélyen hidratáló arcszérumnak a következő összetevőket kell tartalmaznia:

 • az azonnali hidratálásért felelős hialuronsavat
 • arginint, amely megerősíti a bőr természetes védőrétegét
 • karbamidot, amely bezárja a vizet a bőr belsejébe

A revitalizáló arcszérumnak a következő összetevőket kell tartalmaznia:

 • hialuronsav, amely a leghatékonyabb a hidratálást biztosító anyagok közül
 • aloe vera kivonat, amely megnyugtatja, táplálja és feltölti a bőrt vízzel
 • fehér tea kivonat, amelynek erős antioxidáns hatása van
 • rózsavíz, kellemes aromával rendelkezik és fiatalítja a bőrt
 • E-vitamin, amely erős antioxidáns