A leggyakrabban elkövetett bőrápolási hibák: miért hagyjunk fel velük most azonnal?

Zavarja a fakó, nagyon száraz, könnyen irritálható bőr? Kíváncsi a lehetséges okokra? Olvasson tovább, hogy megtudja, vajon a napi szépségápolási rutinjában kell-e keresnie az okot. Lássuk a leggyakoribb bőrápolási hibákat, amelyeket érdemesebb lenne elkerülni.

Nézzünk szembe az igazsággal, észre sem vesszük, hogy sok ilyen hibát elkövetünk. Annak ellenére, hogy a bőrápolással kapcsolatos ismereteink gazdagabbak, mint bármikor korábban, mégis van mit tanulnunk. Nem legyünk azonban túl kemények magunkkal szemben, mivel még az általunk kedvelt kozmetológusok és influencerek is gyakran elkövetik ezeket a hibákat …

A legnépszerűbb bőrápolási hibák

Mit ne tegyünk, ha hibátlan bőrt szeretnénk? Nézzük meg a legfontosabb bőrápolási hibákat, és kerüljük el őket egyszer és mindenkorra!

✘ A szemek sminkjének helytelen eltávolítása

A rutin a legtöbb esetben hasonlóan néz ki – pamutpárnát áztatunk egy lemosó folyadékba, és ezzel dörzsöljük a szemet – ez az első hiba, amely a szempillák gyengüléséhez, a túlfeszített bőrhöz és a szem körüli ráncokhoz vezet. A smink lemosása közben próbáljuk elkerülni a dörzsölést. De akkor mi a helyes technika? Áztassunk egy vattát a sminklemosó folyadékba, majd enyhén nyomjuk a szemhéjhoz 15-30 másodpercig, és a belső szemtől a külső szemzugig óvatosan haladva töröljük le a sminket. Addig ismételjük ezt, amíg a szem környéke sminkmentes nem lesz.

✘ Csak micellás víz használata az arc tisztításához

Ami az arctisztítást illeti, még mindig rengeteg hibát elkövetünk. A micellás víz kivételével nem nagyon ismerünk mást. A leghatékonyabb és a legbőrbarátabb arctisztítási mód több szakaszból áll, ezért érdemes bőrradírt/hámlasztót, arctisztító folyadékot, micellás vizet és tonikot is használni- minden terméknek más a célja a különböző szennyeződések eltávolításában.

✘ Víz és szappan használata az arc tisztításakor

A “bőrápolási hibák” kategóriába mindenképpen beletartozik az arc vízzel, vagy vízzel és szappannal történő lemosása. Sokan nem is tudják, ez miért rossz. Emlékezzünk! A szappan és a víz kiszárítja a bőrt, különösen, ha utána nem alkalmazunk hidratáló krémet.

✘ Nem használunk tonikot

A tonik nem használata egy másik gyakori bőrápolási hiba. Sok nő alábecsüli ezt a problémát, gondolván, hogy a bőrüknek nincs szüksége ilyen termékre. Az igazság az, hogy minden bőrtípusnak szüksége van tonizálásra, hogy enyhén savas pH-értéke legyen, ami elveszhetett pl. erősen lúgos tisztítószerek használata közben. Könnyedén elkerülhető számos irritáció már pusztán azzal, ha bevezetjük a rutinunkba a tonik használatát.

✘ Az arcon lévő pattanások kinyomkodása

A bőrápolási hibák nem csupán a termékekről szólnak. A bőrünk állandó fogdosásával hatalmas károkat okozhatunk a bőrön, különösen, ha a bőr hajlamos a pattanásokra. A pattanások kinyomkodása olyan gyakori hiba, amely fokozhatja a bőr gyulladását és baktériumokat terjeszthet el az egész arcon, így a problémától való megszabadulás helyett csak tovább súlyosbítjuk azt.

✘ A napvédelem hiánya

A napfény a bőr gyorsabb öregedésének egyik legfőbb oka. Ezért fontos annyira az UV-védelem. Az arcbőr fényvédelmével – függetlenül a szezontól – megmenthetjük a bőrt a nedvesség elvesztésétől és a feszesség csökkenésétől, valamint olyan problémáktól, mint a pigmentációs foltok. A természetes olajok úgy hatnak, mint a fényvédő krémek – a málnamagolaj például igen magas fényvédő faktorral rendelkezik.

✘ A hámlasztók helytelen használata

A bőrradírozás egy másik rendszeres bőrápolási hiba. Természetesen itt a rosszul végzett hámlasztásra gondolunk. Vagy egyáltalán nem használunk bőrradírt, gátolva a sejtek természetes megújulását, vagy túlzott mértékben használjuk őket, tönkretéve a természetes hidro-lipid gátat és irritálva a bőrt. Legyünk mérsékletesek, és hetente egyszer használjunk hámlasztó terméket.

✘ Nem hidratáljuk a zsíros bőrt

Végül, de nem utolsósorban a hidratálás. Kevesen tudják, hogy a bőr minden típusát hidratálni kell. Még ma is nagyon népszerű az a meggyőződés, hogy a száraz bőrt hidratálni kell, míg a zsíros bőrt ki kell szárítani. Ez a legnagyobb bőrápolási hiba, amit elkövethetünk! A bőrnek típustól függetlenül vízre van szüksége: a nem hidratált zsíros bőr egy ördöi körbe kerül – a kiszáradt bőr több faggyút termel a nedvesség pótlásához, és még zsírosabbá válik.