Száraz bőr? 5 mód a bőr hatékony hidratálására

Folyamatosan keresi a megoldást a száraz bőr okozta kellemetlen feszülés enyhítésére? Megoldaná már végre az irritált és kiszáradt bőr okozta kellemetlenségeket? Ha mindkét kérdésre igennel válaszolt, akkor jó helyen jár.

Ma bemutatunk néhány bevált trükköt a bőr vízzel való feltöltésére és a dermis hidratációs szintjének hosszú ideig történő fenntartására. Ezenkívül adunk néhány tanácsot a száraz bőr hatékony ápolásával kapcsolatban. Az alábbiakban 5 tuti tippet talál, amelyek segítenek helyreállítani a száraz bőr okozta problémákat.

5 tipp a száraz bőr hatékony javítására

1. Dobja ki az alkoholt tartalmazó kozmetikumokat

Az első lépés, amelyet meg kell tenni a hibátlan, egészséges és legfőképpen jól hidratált bőr érdekében, egy… kozmetikai forradalom. Nézze meg a napi szinten használt szépségápolási termékek INCI adatait (összetételt). Tartózkodjon olyan termékek használatától, amelyek az alábbi anyagokat tartalmazzák: etanol, alkohol, alkohol-denát, izopropil-alkohol.

Ne feledje, hogy a kozmetikumokban használt összetevők mélyen befolyásolják a bőr minőségét és megjelenését. Ezért, ha vannak olyan anyagok, amelyek képesek pozitívan befolyásolni a bőrt, akkor olyan összetevőknek is kell lenniük, amelyek negatív hatással vannak a bőrre. Sajnos a káros alkoholok, a mikro-műanyag és a kőolaj-származékok olcsóak, éppen ezért a gyártók előszeretettel használják őket termékeikben.

A legrosszabb, amit tehet, ha dehidratáló összetevőket, alkoholokat tartalmazó kozmetikumokat használ. A száraz bőr azonnal meghálálja, ha alkoholmentes szépségápolási termékekkel kezdik el kezelni. Érdemes továbbá kerülni az erős aromájú és antibakteriális kozmetikumok használatát is.

Ezért amikor legközelebb vásárol, próbáljon tejsavat és hialuronsavat tartalmazó kozmetikai termékeket választani. Természetesen a száraz bőrre szánt természetes termékeknek is ezt a célt kell szolgálniuk. A két leguniverzálisabb anyag, amely minden bőrtípusnak megfelel – a hialuronsav kivételével – a C-vitamin és az aloe, melyeket bátran lehet használni.

2. Ne használjon lúgos szappant

A szappanok többsége összehúzza a bőrt és érdes tapintásúvá teszi azt. Miért is? A bőr tiszta lesz a szappanoktól, ugyanakkor dehidratáló hatásuk is van, hiszen a baktériumokkal együtt eltávolítják a lipid védőréteget is. Ráadásul a lúgos szappant savas bőrünk nem tolerálja jól. Másképp fogalmazva, ez a két dolog egyszerűen nem megy össze.

Ezenkívül próbálja meg az arcát, a kezét és az egész testet gyengéd dermokozmetikumokkal megmosni, amelyek tisztítják, kondicionálják és védik a bőrt anélkül, hogy megzavarnák a bőr hidro-lipid gátját. Ne feledje, hogy a bőr számára nincs dehidratálóbb, mint a lúgos szappan.

3. Tartsa fenn a bőr természetes pH-értékét, és használjon tonikot arcbőrére

A bőr pH értékéről szólva tisztában kell lenni azzal, hogy csak a tonik képes egyensúlyba hozni azt. A száraz bőrt naponta kell tonizálni. Egy ilyen termék képes megnyugtatni a bőrt és gyógyítani az összes mikrokárosodást és irritációt.

Sajnos a tonik még mindig eléggé alulbecsült szépségápolási termék, paradox módon mégis a legfontosabb bőrjavító eszköz. Mindig legyen egy üveg jó minőségű tonik a fürdőszobában. A tonikok mellett a növényi párlatok is pozitívan hatnak a száraz bőrre. Ezek olyan növényi vizek, amelyek csak természetes anyagokból készülnek. Kiszáradt bőr esetén érdemes damaszkuszi rózsavizet vagy keserűnarancsvizet választani.

4. Rendszeresen távolítsa el az elhalt hámsejteket

Minél kiszáradtabb a bőr, annál több elhalt hámsejt van a felszínén. Ezeknek nem szabad az arcbőrön maradniuk! Ezért érdemes hetente egyszer, vagy legalább havonta kétszer bőrradírozni. Válasszon teljesen természetes és gyengéd enzimatikus hámlasztó terméket. Ezek krémes állagú termékek, amelyek dörzsölés nélkül fejtik ki a hatásukat, ami azt jelenti, hogy az epidermisz semmilyen módon nem lesz irritált.

További megemlítendő előny, hogy a gyengéd enzimatikus hámlasztó termékek gyakran tápláló anyagokkal feldúsítva kerülnek a boltok polcaira. Következésképpen az ilyen szépségápolási termékek egyetlen lépésben élénkítik és ápolják az arcbőrt. Ha az elhalt hámsejteket szeretnénk eltávolítani bőrünkről, érdemes fürdés/zuhanyozás előtt száraz kefével végigmenni a bőrfelületeken, és kerülni a testradír használatát, amely meglehetősen invazív lehet a száraz bőr számára.

5. Hidratáljon és használjon nyugtató és ápoló termékeket

Keressen olyan szépségápolási termékeket, amelyek bevált és hatékony hidratáló anyagokat tartalmaznak, például: aloe verát, glicerint, vazelint, természetes olajokat (pl. napraforgóolajat, avokádóolajat, édes mandulaolajat) és lecitint. Ezenkívül ügyeljen arra, hogy a bőre védve legyen az UV-sugaraktól. Végül, de nem utolsósorban, függetlenül attól, hogy kiszáradt-e a bőre, vagy sem, mindig sok (legalább másfél liter) ásványvizet érdemes meginni naponta. Ez utóbbi ugyanis hatékonyabban javítja a bőrünk hidratációját, mint bármelyik kozmetikai termék.