Szeplők és hiperpigmentáció. Szeresd vagy távolítsd el?

Néhányan imádják, mások utálják őket. A szeplők apró, általában örökölt hiperpigmentációi a bőrnek. Hosszantartó napozás után is megjelenhetnek. Mit csinálj velük? El tudod távolítani őket? Ismerd meg még mit nem tudsz a szeplőkről.

Ha arcodat ellepik a szeplők, olvasd el az alábbi útmutatást. Mindent megtudhatsz arról, hogyan ápold szeplős arcodat.

Szeplők. Mik ezek?

Koroddal és az évszakok váltakozásával megváltozhatnak – fakóbbá vagy prominensebbé válhatnak. Mik azok a szeplők? Apró hiperpigmentációk a bőrön, amelyeknek általában genetikai okai vannak. Kialakulásukért a melanin felelős, amely a bőr UV védelmét biztosítja. A szeplők tehát nem mások, mint pigmentáció problémák a bőrön. Általában az arcon, az orcákon és az orron jelennek meg, bár más testrészeken is megjelenhetnek.

Honnan jönnek a szeplők?

Mindenféle oka lehet annak, hogy szeplők jelennek meg a testen. Ez egy nagyon gyakori jelenség világos bőrű embereknél. Ezért gyakran a szeplőket vöröshajú emberekkel asszociáljuk, hiszen az ő bőrük általában fehérebb.

Ha kiváncsi vagy mitől alakulnak ki a szeplők, ezeket érdemes tudnod:

 • a szeplők általában örököltek, a rájuk való hajlam a génekből jön.
 • köze van az egyenetlen melaninszintézishez, amelyet gyakran a napnak való kitettség okoz.
 • megjelenésük sokkal prominensebbé válhat különböző betegségek, hormonális változások, gyulladások vagy traumák hatására

Érdekes megjegyezni, hogy kisbabáknak és kisgyerekeknek nincsenek szeplői. A szeplők általában három éves kor után jelennek meg. Ez azért történhet mivel a fiatal szervezet nem képes magas mennyiségű melanin termelésére. Néhány esetben a szeplők teljesen eltűnhetnek, más esetekben megmaradnak.

Veszélyesek a szeplők?

Néhány ember számára a szeplők a bőr legszebb éke. Mások számára azonban a szeplők komoly gondokat okoznak, amelyeket inkább eltakarnának. Azonban azt mindig tartsd szem előtt, hogy bár a szeplők nem károsak az egészségre lehetnek valamilyen egyéb, súlyosabb gond előrejelzői, pl. hormonális változások vagy túlzott napozás.

Szeplők világosítása és eltávolítása

Ha te is azok közé tartozol akik nem szeretik a szeplőket, és hadilábon állsz velük, megpróbálhatod kivilágosítani őket. Sajnos nem mindig lehetséges teljeskörűen eltávolítani a szeplőket, mivel ezek elhelyezkedésüktől és intenzitásuktól is függenek. Azonban sok ember számára már a világosítás is segít növelni néhány ember önbizalmát.

Melyek a legnépszerűbb szeplő világosító módszerek, amelyeket otthon ( de nem kizárólagosan) is alkalmazhatsz.

 • C vitaminos szérum – az aszkorbinsav bizonyítottan világosító hatással rendelkezik, és így hatékonyan gyógyítja a hiperpigmentációkat. Ha szeplőiden C vitamin szérumot alkalmazol, akkor bőröd újból ragyogóvá válik.
 • Világosító krémek és kenőcsök – néhány drogéria és patika készít kifejezetten szeplő világosító krémeket, amelyek aszkorbinsavat, hagyma kivonatot és Kalanchoe kivonatot tartalmaznak.
 • Lézer vagy fényterápia – a lézeres szeplő eltávolítás hatékony ám drága módszer. Ezeket a beavatkozásokat professzionális szépségszalonokban végzik. A lézer hatékonyan távolítja el a hiperpigmentációkat, míg a fény, például a LED látványosan világosítja őket.

Légy proaktív – hogyan előzzük meg a szeplőket?

A leghatékonyabb módszer a szeplőre hajlamos bőrnél a megelőzés. Ahelyett hogy a már meglévő szeplőket távolítanánk el, egyszerűbb megelőzni őket. Hogyan teheted ezt meg?

 1. Nyáron ne tölts időt a napon 12 és 15 óra között.
 2. Takard el arcodat széles karimájú kalappal.
 3. Próbálj többnyire árnyékban tartózkodni, és kerüld a barnulást.
 4. Mindig viselj legalább 30 SPF napkrémet.
 5. Testedet természetes és könnyed anyagokkal ruházd fel.
 6. Rendszeresen ellenőrizd hormonszintjeidet.
 7. Használj antioxidáns tartalmú kozmetikumokat.