Száraz bőr: hogyan ápoljuk a vízhiányos, kiszáradt bőrt

Természeténél fogva a száraz bőr megköveteli, hogy sok figyelmet és gondosságot fordítsunk rá. A trükkös rész az, hogy a túlzott védelem a kiszáradt bőr esetén több kárt okozhat, mint hasznot. Ezért nagyon fontos tudni, hogyan kell helyesen kezelni a száraz bőrt, hogy visszahozzuk bőrünk eredeti szépségét, ne okozzunk további problémákat, és hogy megvédjük azt az idő előtt kialakuló ráncoktól. Hogyan ápoljuk a száraz bőrt, és milyen hibákat érdemes elkerülni?

Melyek a száraz bőr jellemzői?

Oké, száraz, tudjuk – na de mi még? Úgy tűnik, hogy az ilyen típusú bőr elég gyorsan fakó és érdes lesz. Ezen túlmenően, ha rosszul megválasztott kezeléseknek van kitéve, a száraz bőr feszessé is válik.

A legtöbb esetben a száraz bőr el is van vékonyodva, ami azt jelenti, hogy a hajszálerek könnyen láthatóak. És mint korábban említettük, a száraz bőr hajlamos gyorsabban öregedni, mint más bőrtípusok, ezért a finom ráncok mindenképpen gyorsabban jelennek meg az ilyen vízhiányos bőrön.

Miért száraz a bőröm?

A “száraz bőr” kifejezés olyan bőr leírására szolgál, amely kevesebb faggyút termel, mint amire valójában szüksége van, így a bőr feszül. Ez az elégtelen faggyúszint azt eredményezi, hogy a bőrből hiányoznak a lipidek, amelyek felelősek a bőr megfelelő hidratációs szintjének fenntartásáért. Ez viszont azt jelenti, hogy a bőr nincsen védve a káros külső tényezők ellen, amelyek csak tovább rontanak a helyzeten.

Miután a bőr lipidbevonata sérült bekövetkezik a túlzott nedvességvesztés. Tény, hogy a száraz bőr nincs a génjeinkbe kódolva, ami azt jelenti, hogy nem örökölhetjük ezt a bőrtípust. A legtöbb esetben a száraz bőr az említett káros hatások által okozott hosszú távú károsodások és kifáradás következménye, amelyek a következők:

 • hideg, száraz vagy éppen forró levegő
 • UV sugárzás
 • fagyos időjárás
 • túlzott napsugárzás és túl magas hőmérséklet
 • légkondicionálás

Sajnos nem csak ezek a tényezők járulnak hozzá a bőr kiszáradásához. A bőr vízháztartásának megváltoztatásáért felelős gyógyszerek szedése szintén negatívan befolyásolhatja a bőr hidratáltságát. A száraz bőr kialakulásának másik oka a változó kor, amikor a faggyúmirigyek már kevésbé aktívak, így a bőr hidro-lipid gátja fokozatosan kevésbé hatékonyan védi a bőrt a káros külső hatások ellen. Végül pedig a hormonok is hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához. Éppen ezért a száraz bőr problémája gyakran érinti a menopauza időszakába lépő nőket és a várandós hölgyeket.

A száraz bőr típusa

Durva, fénytelen és matt – ez csak néhány tulajdonság, amelyek a száraz bőr leírására szolgálnak. Súlyos esetben a száraz bőr összehúzódhat, de fel is repedhet, így viszkethet és gyakran hámlik is. Néha a bőr kiszáradása egy olyan bőrápolási termék káros mellékhatása, amely nem lett jól megválasztva. Ezért mindig legyünk óvatosak kozmetikumok választásakor. Összefoglalva, a kozmetikai termékek egyes összetevői irritálhatják a bőrt, ami a bőr kiszáradásához vezet:

A száraz bőrnek két fő típusát különböztetjük meg:

 • a lipidhiányos bőr – ezt a problémát az elégtelen lipidtermelés okozza
 • a dehidratált bőr – a problémát a faggyú- és izzadságelválasztás okozza, amelyhez a természetes hidratáló szerek hiánya társul

Tartsuk észben!

A légkondicionálók és a radiátorok 50% feletti légnedvesség-csökkenést okozhatnak! Óvjuk bőrünket és használjunk speciális párásítókat, ha hosszú órákat töltünk ilyen helyeken.

Hogyan lehet segíteni a száraz bőrön?

Csak olyan kiváló minőségű termékeket használjunk, amelyek felelősek a bőr vízzel és lipidekkel való ellátásáért – ez azt jelenti, hogy kerülni kell az alkohol tartalmú kozmetikumokat. Jó tudni, hogy a száraz bőr ápolására kiválóak az olyan természetes szépségolajok, mint például a jojobaolaj vagy az édes mandulaolaj. Ezenkívül a használni kívánt hidratáló krémnek is hatékonynak és adalékanyag mentesnek kell lennie, hogy feltöltse a száraz bőrt vízzel. Jók a lipidpótló termékek is, amelyek védik a bőrt a további vízvesztéstől – így működnek egyébként a természetes kozmetikai vajak és olajok (pl. shea vaj vagy babassu vaj).

A napi bőrápoláshoz használhatunk száraz bőrre kifejlesztett hidratáló krémet. Vásároljunk kiváló minőségű krémet vagy természetes arcszérumot (pl. aloe kivonattal). Érdemes tudni, hogy egy arckrém akkor jó, ha fényvédelmet is biztosít, legalább SPF 20 vagy annál magasabb mértékben. Ha minden bőrréteget hidratáljuk, akkor a dermis visszanyeri természetes önhidratáló képességeit. Ezért érdemes bevetni a szérumok, a természetes olajok, a nappali arckrémek és a gazdag éjszakai krémek erejét.

A száraz bőrre szánt éjszakai krémnek regenerálnia, táplálnia kell, valamint fel kell töltenie a bőrt lipidekkel. Figyeljünk arra, hogy a sminklemosónk csak minőségi összetevőket tartalmazzon. Ez többek között azt jelenti, hogy nem tartalmazhatnak alkoholt, mivel az csak súlyosbítja a problémát. Ezért válasszunk inkább száraz bőrre szánt tejeket, emulziókat és tonikokat. Három hetente egyszer használhatunk enzimeken alapuló hámlasztót is, amelyet kövessen egy hidratáló vagy tápláló maszk.

A száraz bőr ápolása során elkövetett leggyakoribb hibák

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mik azok a dolgok, amik a bőr kiszáradását okozzák leggyakrabban. A leggyakoribb bőrápolási hibák, amelyeket öntudatlanul elkövetünk az alábbiak:

 • Mechanikus hámlasztás (ezek túl durvák a finom, száraz bőr számára).
 • Arcmosás klóros csapvízzel (dehidratálja a bőrt).
 • Szappan használata az arcmosáshoz (savas, így megzavarja a bőr normál pH-értékét, ami nyilvánvalóan kiszáradáshoz vezet).
 • Törölközővel dörzsöljük az arcot (eltávolítja a bőrről a faggyúréteget).