Az érzékeny bőr – a legfontosabb bőrápolási szabályok finom és reaktív bőr esetén

Az érzékeny bőr valóban igényes és rengeteg kihívást jelent. Hullámzóan viselkedik, így nehéz előre látni a lehetséges problémákat. Szerencsére, ha megtanulunk törődni vele, képesek leszünk csökkenteni az irritációra való hajlamot és nagymértékben javíthatjuk bőrünk állapotát. Lássuk, mit tehetünk, ha az arcbőrünk is érzékenyen reagál a külső tényezőkre.

Honnan tudjuk, hogy érzékeny-e a bőrünk?

Vörösség, hámlás, bőrszárazság, égő, szorító érzés, viszketés – ezek az érzékeny és reaktív bőr tipikus tünetei. Mindegyik jel kezdődő vagy folyamatban lévő gyulladásos folyamatról tanúskodik. A tünetek intenzitása a túlérzékenységet kiváltó tényezőtől függ – ha ez bőrbetegség, és nem csak allergiás reakció, akkor a tünetek is intenzívebbek.

Megjegyzés:

az érzékeny bőr a stressz, az étrend, a hőmérsékletváltozás és a menzesz miatt is bevörösödhet. A nem megfelelő kozmetikai termék használata után pedig gyakori a hirtelen bőrpír, valamint a feszítő és bizsergető bőrérzet.

Mi okozza az égő érzést?

A legtöbb esetben a túlérzékenység genetikai jellegű, mégis összefüggésbe hozható néhány bőrbetegséggel, például atópiás dermatitissel, seborrheával, rosaceával. Összefügg az epidermisz szerkezetével vagy annak károsodásával. Néha az egészséges bőr is érzékennyé válik, és reagál azokra a tényezőkre, amelyek korábban nem okoztak allergiás reakciót. Ez akkor fordul elő, ha hosszú távon helytelen módon ápoljuk a bőrünket, érzékenyítő hatású kozmetikumokkal. A reaktív bőr hormonális egyensúlyhiánnyal is összefüggésben lehet.

Mit nem szeret az érzékeny bőr?

Mind a külső tényezők (exogén tényezők), mind a test működésével kapcsolatos tényezők (endogén tényezők) ártanak az érzékeny bőrnek. Ez teszi az érzékeny bőr ápolását igazi kihívássá. A számos károsító anyag közé tartoznak az időjárási viszonyok (szél, fagyos időjárás, változó hőmérséklet), a kemény víz, a rosszul megválasztott kozmetikai termékek, a dörzsölő mozgás és az ételallergia. Szerencsére ma már sok mindent tehetünk az érzékeny bőr javítása érdekében.

Hogyan kell gondoskodni az érzékeny bőrről?

A megfelelő kozmetikumok megválasztása a siker kulcsa. A gyógyszertárban kaphatóak speciális termékek, amelyek érzékeny, reaktív, atópiás vagy kuperózisos bőrre készülnek, valamint olyan természetes olajok is, amelyek helyreállítják a bőr hidrolipid egyensúlyát, védik, gyógyítják és megnyugtatják a bőrt. Az édes mandulaolaj a legenyhébb ilyen olaj.

Keressen olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak irritáló anyagokat és aromákat. Használjon olyan termékeket, amelyek erősítik a bőrt és csökkentik a bőrpírt, ugyanakkor megakadályozzák a gyulladást.

Az érzékeny bőr ápolása néhány egyszerű lépésben

  1. Használjon enyhe tisztító habot és micellás vizet, hiszen ezek megnyugtatják a bőrt és védenek a káros külső hatások ellen.
  2. A nappali krémnek meg kell védenie a bőrt a külső káros tényezőktől és a napfénytől, így legalább 20 SPF tartalmúnak kell lennie. Ideális esetben használjunk fizikai fényvédőt, mert az bőrbarátabb megoldás a vegyi összetételű fényvédőkkel szemben.
  3. Az éjszakai krémnek intenzíven helyre kell állítania a bőrt és enyhítenie kell a bőrirritációt.
  4. Hetente egyszer végezzünk hámlasztást finom enzimes bőrradírral, amely segít az elhalt hámsejtek eltávolításában további irritáció nélkül. A hámlasztást bőrnyugtató maszk kövesse.

Az érzékeny bőr ápolása során elkövetett leggyakoribb hibák:

  • A bőr dörzsölése.
  • Erősen koncentrált termékek használata.
  • Több különböző krém használata egyszerre.
  • A termékek túl gyakori váltogatása.
  • Kísérletezés új kozmetikumokkal.
  • Gyógynövények használata orvosi konzultáció nélkül.