Az érett bőr problémái: szárazság, hiperpigmentáció, tompa bőr

Az érett bőrnek támogatásra és védelemre van szüksége, hogy lelassúlhasson az öregedés. Csak egy kevés extra figyelemmel megfelelően ápolhatod bőröd amely így kevésbé megterhelt és nem öregszik olyan drasztikusan. Melyek a az érett bőr legfőbb problémái? Főleg a szárazság, (ritkán zsíros bőr vagy pattanások is), hiperpigmentáció és olyan elváltozások, amelyek később daganatos megbetegedésekhez vezethetnek.

Az öregedés nagyban függ a genetikánktól és a biológiai változásoktól amelyeken keresztül megy szervezetünk, de a … gravitációtól is. Ha belegondolsz, bőröd több tucat éven keresztül nyúlt a gravitációnak köszönhetően. Ezen kívül más faktorok is hozzáadódnak a képlethez, de szerencsére ezek ellen tudunk tenni: túlzott kitettség a napnak és a káros UV sugaraknak, füstnek, cigarettának, zöldségekben és gyümölcsökben, tehát vitaminokban szegény étrend. Az öregedés legjobb ellenszere a megfelelő bőrápolás.

Az érett bőr problémái – hogyan kezeljük őket?

Érett bőr – túlzott szárazság

Az öregedés egyik jele a túlzott bőrszárazság. A bőr elveszti vízvisszatartó képességét, az epidermisz meggyengül és így a regeneráció is lelassul. A sejtek biológiai aktivitása csökken, és a kollagén és elasztin rostok száma is alacsonyabbá válik. Nevetőráncok és barázdák jelennek meg. Az epidermisz láthatóan vékonyabb és érdesebb, gyakran hámlik, mivel a faggyútermelő sejtek nem működnek nagyon jól.

Az ilyen állapotban lévő bőrnek intenzív hidratációra van szüksége. Mi segíthet ezen? Gazdag hidratáló hatású arckrémek és vitamin alapú maszkok (ezeket minden második nap használhatod). Fontos továbbá, hogy olyan kozmetikumokat használj, amelyek megerősítik az érfalakat amelyek a korral meggyengülnek, és hajszálerek formájában jelennek meg a bőr alatt.

Érett bőr – hiperpigmentáció 

A nap sugarainak hatása rendkívül káros. Hatása főleg az olyan testrészeken mutatkozik meg, mint a kéz, arc vagy dekoltázs, hiperpigmentáció formájában.

Ezek a sötét foltok valójában melanin tobzódásik. Ha hiperpigmentáció jelenik meg a bőrödön mindenképp hagyj fel a napozással, különben egyre több folt jelenik majd meg, vagy sötétebbé válnak a már meglévők.

Ne feledd, hogy néha hiperpigmentáció jelentkezhet gyógyszeres kezelés vagy gyógynövények miatt, például az orbáncfű növeli a bőr érzékenységét a napsugarakkal szemben. Ezért érdemes egész évben magas faktorszámú napvédőt viselni.

Érett bőr – veszélyes foltok 

Az idő múlásával szervezetünk gyengül és kevésbé képes megbirkózni az abnormális sejt növekedéssel. Ezek a sejtek rosszindulatú daganatokká alakulhatnak idővel, így ha bőrödön változást érzékelsz, figyelj oda rájuk. A legtöbbjük úgy néz ki, mint egy 2-3 milliméteres seb, amelyen varr réteg alakul ki. Amikor a varr eltűnik, a heg újra láthatóvá válik és ha nem gyógyul be, akkor ez azt jelezheti, nincs minden rendben bőröddel. Ez akár évekig eltarthat, így érdemes hamar orvoshoz fordulni, aki eltávolítja ezeket az elváltozásokat. A gyors beavatkozás életet menthet.

Ez a szeplőkre is igaz: ha úgy veszed észre, hogy méretük vagy alakjuk változik, esetleg véreznek akkor sürgősen fordulj orvoshoz.

Smink érett bőr számára

Bárhány éves legyél is, sminket bármikor viselhetsz. A jó minőségű smink eltakarja a hiperpigmentációt és a hajszálereket, és a bőrt ragyogóvá és egészségessé teszi. Ami talán még fontosabb: fiatalabbnak tűnsz tőle.

Ami nagyon fontos, hogy ne vigyél fel túl sok kozmetikumot, hiszen ezek felhalmozódnak. Az érett bőr számára a CC és DD krémek vagy kifejezetten erre bőrtípusra kifejlesztett alapozók a legalkalmasabbak. A bőröd kipihent és egészséges. Pirosítót csak mértékkel használj, de visszafogott, pink vagy nude rúzsokat használhatsz. Használj szemed alatt korrektort és pezsgő színű szemhéjpúdert.

Esetleg próbáld ki a hennát szemöldököd és szempilláid színezésére (kérd kozmetikusod segítségét) de kerüld a fekete színt, mert ez rossz irányba változtathatja arcvonásaidat. Ápold szemöldököd és szempilláid szérummal, vagy olyan spirállal, amely kondicionálja a szempillákat.