A szem alatti bőr ápolásának 5 aranyszabálya

A szem alatti bőr rendkívül érzékeny, ezért különös odafigyelést igényel. Mivel itt nem található faggyúréteg, amely megvédené a lipid réteget, a ráncok megjelenése itt kezdődik el leghamarabb. Hogy késleltesd a szarkalábak megjelenését, fontos, hogy megfelelően gondoskodj a szembőrödről. Így biztos lehetsz benne, hogy nem fognak idősebbnek nézni, mint amennyi valójában vagy. Ismerd meg a leghasznosabb praktikákat, amelyek segítenek törődni ezzel a kényes területtel.

Szem alatti bőr: miért gyengül el?

Ahogy korábban említettem, a szem alatti bőr vékony és nincsenek faggyúmirigyek benne. Továbbá e nélkül a védőréteg nélkül ki van téve az irritációknak. Általában ez puffadás vagy sötét karikák formájában jelenik.  meg.

A szem alatti bőr nem képes megvédeni magát a negatív külső behatásoktól. Továbbá az alvásszegény életmód és a rossz étkezési szokások csak rontanak a helyzeten. Ezen kívül a napsugárzás és a városi környezetszennyezés leépítik a bőr alapvető építőelemeit, így az lassan fáradttá, szárazzá és mattá válik.

Szem alatti bőr: 5 aranyszabály a hatékony ápolásért

1. Sminklemosás

Ez a szabály nem csak a szem környékére, hanem az egész arcra vonatkozik. A sminklemosás a fiatalos bőr megőrzésének egyik legfontosabb lépése, ezért figyelj oda, hogy gyengéden és óvatosan csinálod.

Bőröd megköszöni, ha a sminket természetes és gyengéd micellás vízzel, emulziókkal vagy természetes olajokkal távolítod el.  A vízálló smink könnyen eltávolítható kétfázisú krémek segítségével, amelyet gyógynövénnyel, például búzavirággal kivonattal dúsítottak. Ezenkívül győződj meg arról, hogy a használt termékek nem tartalmaznak SLS-t, SLES-t, alkoholt, szintetikus színezéket és tartósítószert.

Azt is érdemes észben tartani, hogy arcunk ezen része nem szereti, ha dörzsöljük vagy feszítjük. Ezért, ahelyett hogy lendületesen tisztítanánk meg arcunk, egy választott termékkel átitatott vattakorongot helyezzünk csukott szemünkre. A korong alatt a smink szó szerint elolvad, és könnyen letörölhetővé válik, anélkül hogy károsítaná a szemet.

2. Masszázs, borogatások és maszkok

Fáradt, duzzadt bőröd megköszöni, ha gyógynövény infúzióval vagy gyógynövényes párlattal átitatott borogatást teszel rá, amelyet akár le is hűthetsz, mielőtt felrakod. A leghasznosabb gyógynövényes infúziók a szem számára a fehér tea, a kamilla, a pitypang és a hársfa. Ezen kívül az aloe vera gél is nyugtatja a szem alatti bőrt. Az ilyen gyógynövényes infúziók arctonikként is használhatóak, ezért akár egész arcunkon eloszlathatjuk ahelyett, hogy csak a szemkörnyékünkre koncentrálnánk. A gyógynövényeken kívül a zöld tea és a friss uborka szeletek segítenek a szem alatti bőr javításában.

A szem alatti bőr masszázsa segít azt puhán és frissen tartani. Segít a csökkenteni a duzzadást és elősegíti a nyirokáramlást. Hogyan masszírozd meg szemedet? Ezt könnyen megteheted jégkockákkal vagy egy jobb szemkrémmel, amely masszázsfejjel rendelkezik. Ezen kívül használhatsz természetes olajakat, mint például az argánolaj. Oszlasd el szemed alatt, és egy jade hengerrel, vagy egyéb masszázs eszközzel masszírozd bőrödbe.

3. Jó minőségű szemkrém.

Kérdés nem férhet hozzá, hogy egy jó minőségű szemkrém használata elengedhetetlen a szép szem alatti bőr eléréséhez. Érdemes tudni, hogy elég korán – legkésőbb 25 éves korunk körül – szükségessé válik ezeknek a termékeknek a használata. A könnyű hidratáló szemkrém javítja a bőr minőségét és megakadályozza a korai ráncok kialakulását.

Azt azért érdemes tudni, hogy az arc- és szemkrémek két teljesen különböző termékek. Míg előbbi viszonylag sűrű, addig utóbbi sokkal lágyabb konzisztenciájú. A másik fontos különbség a termékek alapanyagai. Általában a szemkrémek kevesebb összetevőt tartalmaznak, mint az arckrémek. Hogy miért? Mivel a szem alatti bőrfelület határozottan kényesebb és más igényekkel rendelkezik.

Figyelem!

Az arckrémeket nem vetik alá szemészeti vizsgálatoknak, ami kötelező a szemkrémek esetében. Továbbá az arckrémek túl soknak bizonyulhatnak a szem alatti bőr számára. Legközelebb, ha szemkrémet vásárolsz, figyelj az összetevőkre. Válassz olyan krémet ami tartalmazza ezeknek legalább az egyikét: A, C és E vitaminok, hialuronsav, koffein, keramid és ránctalanító vegyületek.

Ha megfelelő ápolást szeretnél biztosítani szemed számára, válassz magas minőségű és és biztonságos krémet szemed számára. Nem szabad hogy irritálják vagy negatív kölcsönhatásba kerüljenek bőröddel.

4. Alvás és pihenés

Biztosan jól ismered, hogy néz ki bőröd egy álmatlan éjszaka után. A megfelelő éjszakai pihenés hiányának jelei főleg a szemen mutatkozik meg: vöröslő kötőhártya, fáradt tekintet és duzzadt szemhéjak. Aki legény éjjel, legyen legény reggel is szól a mondás. Azonban szemednek szüksége van egy kis extra segítségre, hiszen az éjszakázás ezt a területet viseli meg a legjobban. Gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségű alváshoz juss, hiszen minden bőrregeneráló folyamat éjszaka megy végbe.

5.  Napvédelem

A napsugárzás felelős a bőr öregedéséért, a ráncok megjelenéséért és az elszíneződésekért. Sajnos a nap a fiatalos bőr egyik legnagyobb ellensége. Egy másik tényező, amely negatívan befolyásolja a bőr állapotát, a képernyők által generált nagy energiájú fény. Bármely fénysugárzásnak is teszed ki bőröd, ezek a behatások visszafordíthatatlan módon tönkreteszik a bőrt. Ezért ajánlott olyan arckrémeket használni, amelyek magas SPF védelemmel rendelkeznek. És ne felejtsd el a napszemüveget! Persze olyat válassz, amelyben van UV szűrő – ezeket megtalálod az optikákban.