TEWL, vagyis a transzepidermális vízvesztés. Miről van szó?

Mindannyian tudjuk, hogy a bőrnek hidratálásra van szüksége annak érdekében, hogy hosszabb ideig megőrizze gyönyörű megjelenését. Azt azonban alig tudja valaki, hogy mi a TEWL, vagyis a transzepidermális vízvesztés. Lássuk, miért jó többet is tudni erről a jelenségről.

A bőrünk olyan, mint egy élő szervezet, és megfelelő bőrápolással kell gondoskodnunk annak egészségéről. Mielőtt azonban megvennénk az első hidratáló krémet, arcmaszkot vagy pakolást, érdemes többet is megtudnunk arról, hogy miért olyan fontos a víz a bőr számára ahhoz, hogy megőrizze eredeti jó állapotát, és mi is az a titokzatos TEWL.

A hidratálás szerepe a bőrápolásban

Szervezetünk több mint 65%-a víz! A bőrünk az első védőréteg, amely megakadályozza a vízvesztést. Maga a bőr is részben vízből áll – a dermis nemcsak kollagénből és elasztinból épül fel, hanem proteoglikánokból is, amelyek a bőrben a vizet megkötik. Tehát az epidermisz alig 13%-a víz, de amikor mélyebbre kerülünk a dermiszben, akkor már 70% vízzel találkozunk.

Sajnos a bőr nem áthatolhatatlan gát, sokféle tényező gyengítheti: pl. a nap, a szabad gyökök, a méreganyagok vagy akár a rosszul megválasztott kozmetikumok. Emiatt olyan fontos a bőr rendszeres ápolása. Ennek köszönhetően állandó és megfelelő hidratáltságot biztosíthatunk a bőrnek, így megakadályozva a TEWL-t.

TEWL (transzepidermális vízvesztés). Miről is van szó?

Mi az a titokzatos TEWL, amelytől meg kell védenünk magunkat? A kifejezés teljes angol neve Transepidermal Water Loss. Bonyolultan hangzik, de az igazság az, hogy ilyenkor egyszerűen a víz távozik az epidermiszből.

A TEWL jelenség a bőr különböző rétegeiben fellépő ozmotikus nyomás különbségéből származik. Ez okozza a TEWL-t -vagyis ilyenkor a víz kiszabadul a dermiszből, az epidermiszbe kerül, majd ott elpárolog. Teljesen természetes jelenség, de sajnos, ha kontroll nélkül marad, káros lehet és a bőr kiszáradását is okozhatja.

Hogyan lehet hidratálni a bőrt és megakadályozni a transzepidermális vízvesztést?

Több különböző módon is megvédhetjük bőrünket a kiszáradástól. A bőrt a TEWL ellen védő természetes tényező a hidrolipid bevonat. Összetevői (víz és zsír) okkluzív réteget hoznak létre, amely lehetetlenné teszi a víz távozását. Ennek köszönhetően a bőr hosszabb ideig megőrzi nedvességét és nem szárad ki.

Előfordul azonban, hogy néha a hidrolipid bevonatunk gyengül, és a bőr vizet veszít. Ezután száraz bőrfoltok jelennek meg, valamint irritációk lépnek fel. Ezt megelőzhetjük néhány bőrápolási tanácsot megfogadva. Lássuk, mik ezek:

  • használjunk kiváló hidratáló anyagokat tartalmazó bőrápolókat, például hialuronsav tartalmúakat, hiszen az a vizet megköti a bőrben,
  • erősítsük a hidrolipid gátat bőrpuhító szerekkel, ebben a kategóriában a legjobbak a természetes olajok,
  • használjunk olyan termékeket, amelyek helyreállítják az epidermisz sejtek közötti kötőanyagát (pl ceramid tartalmú krémek).