Az Ön bőrtípusa milyen?

A bőrtípusának ismerete olyan alapvető tudás, amely lehetővé teszi a megfelelő szépségápolási rutin kiválasztását. Ellátogathat egy szakemberhez is, aki meghatározhatja ezt az Ön számára, de általában a bőr alapos megfigyelése is lehetővé teszi, hogy megtudjuk, melyik bőrtípus jellemző ránk. Nézze meg, hogy az alábbi leírások közül melyik felel meg az Ön bőrének, és egyben mindent megtudhat arról is, hogyan célszerű azt ápolni.

Önnek milyen a bőre? A bőr különböző típusai

Száraz bőr – vékony, finom, gyakran fakó és fáradt.

Már 20 évesen el kell kezdenie ápolni, mert ez a bőrtípus eléggé hajlamos a ráncosodásra. Különösen érzékeny a szem és az ajkak körüli bőr. A száraz bőr szépségápolási rutinja során kerülje a kiszáradást okozó szappanokat, valamint az alkoholos kozmetikumokat (pl. alkohol-denát tartalmúak) használatát. Ehelyett próbáljon gyengéd habot és tejet használni a smink eltávolításához. Használhatja az OCM módszert is (a száraz bőrre ajánlott olajokat válassza). Száraz bőrre a legjobb olaj a gyapotmag, a ligetszépe és az avokádóolaj. Előnyös lehet hidratáló és tápláló arcmaszkok használata akár heti 2-3 alkalommal is. Használjon gyengéd enzimatikus hámlasztót, mivel ez nem igényel dörzsölést. A aloe vera hidratálja és megnyugtatja a száraz bőr irritációit

Az érzékeny bőr nagyon hasonlít a száraz bőrre. Rendkívül vékony, szinte átlátszó – gyakran minden ér látható rajta. Az ilyen bőr hajlamos az irritációkra, az allergiára és seprűvénákra.

Az érzékeny bőr intenzív ápolást igényel, és az összes használt kozmetikumnak, beleértve az arcmaszkokat is, hipoallergénnek kell lennie. Használjon hidratáló és tápláló arcmaszkokat nyugtató tulajdonságokkal hetente 2-3 alkalommal. A tisztító arcmaszkokat ritkábban vegye elő. A természetes és gyengéd olajok tökéletes kiegészítői lesznek a szépségápolási rutinnak. Az egyik legjobb az érzékeny bőrre az édes mandulaolaj.

A zsíros bőr vastag és szinte mindig fényes. Az egyik oldalon ez a bőrtípus jobban ellenáll a külső tényezők káros hatásainak, de valószínűleg a ráncosodás is jellemző rá. Elég sokat kell tennünk annak érdekében, hogy szép és egészséges legyen. A zsíros bőr tökéletes táptalaj a baktériumok számára, így a mitesszerek és pattanások gyorsan megjelennek rajta. Gyakran kell tisztító kezeléseken átesnie. Használjon napi szépségápolási programjában speciális lemosókat, emulziót, tonikot. Ne feledje, hogy a zsíros bőr hidratálást is igényel, és szereti a természetes olajokat, aminek kiválasztásában fontos, hogy az megfeleljen a bőr típusának. Próbálja ki a jojoba, a tamanu, vagy a kenderolajat.

A kombinált bőr mind a száraz, mind a zsíros bőrtípusok jellemzőivel leírható. Leggyakrabban a zsíros rész a T-zónában található (homlok, orr, áll), míg a száraz bőr az arcon jellemző.

Ennek a bőrtípusnak a szépségápolási rutinjában hidratáló kozmetikumokat kell használnia, amelyek szabályozzák a faggyúmirigyek munkáját – a vegyes bőr egyik kiváló kozmetikuma a jojobaolaj – nemcsak hidratálja a bőrt, de gátolja a faggyúszekréciót is a bőr zsíros részein. Mindez az olajban lévő szkvalénnek köszönhető, amely felelős a faggyú mennyiségének egyensúlyáért – a szkvalén ugyanis az emberi faggyú összetevője is.

Ne feledje, hogy a kombinált bőrre ajánlott bőrtisztító arcmaszkot a zsíros, fénylő részekre, a hidratáló arcmaszkot pedig a száraz bőrrészekre kell helyezni.

A normál bőr jellemző a… gyermekekre. A felnőttek nagyon kis százaléka mondhatja azt, hogy szép, megfelelő hidratáltságú és faggyúszekréciójú bőrrel rendelkezik, hiperpigmentációtól és pattanásoktól mentesen. Az ilyen bőrtípus szépségápolási rutinja nem bonyolult. Akár vízzel és szappannal is tisztíthatjuk. Hetente egyszer azért használjunk tisztító és hidratáló arcmaszkokat.